Begroting 2019

P6 Sociaal Domein

6.72 Maatwerkdienstverlening 18-

6.72 Maatwerkdienstverlening 18-

Wat gaan we doen?

Hoe doen we dat?

Jeugdigen de mogelijkheid bieden om gezond en veilig op te kunnen groeien  en zich optimaal te ontwikkelen in hun eigen omgeving.

Uitvoeren prestatieafspraken Jeugd- en Jongerenwerk;

Aanbieden van een breed scala aan jeugdhulpvoorzieningen en doorontwikkeling van het inkoopbeleid;

Implementeren innovatieve inkoopstrategie Jeugdhulp.

Toelichting

Uitvoeren prestatieafspraken Jeugd- en Jongerenwerk
In 2018 zijn de prestatieafspraken Jeugd- en Jongerenwerk voor 2019 vastgesteld. In dit kader vindt er regelmatig een evaluatie plaats.  Jeugd- en jongerenwerk neemt hierin zelf verantwoordelijkheid en de gemeente heeft een regisserende rol. Na een jaar worden de resultaten geëvalueerd.

Aanbieden van een breed scala aan jeugdhulpvoorzieningen en doorontwikkeling van het inkoopbeleid
Het grootste deel van de middelen in het product maatwerkdienstverlening 18- wordt besteed aan jeugdhulp via Zorg in Natura of via Persoonsgebonden budget. De inkoop van jeugdhulp regionaal (maatwerkdienstverlening / specialistische jeugdhulp, Jeugdhulpplus, en jeugdbescherming / jeugdreclassering) gebeurt via het Inkoopbureau H10. De lokale inkoop voor ambulante jeugdhulp via het jeugdteam, gebundeld in de netwerkorganisatie Centrum Jeugd en Gezin Wassenaar, gebeurt met ingang van 2018 door de gemeente zelf.

Onze ambitie is dat jeugdigen en gezinnen tijdig de jeugdhulp ontvangen die nodig is (zo licht als kan, zo zwaar als nodig). Die jeugdhulp wordt zoveel mogelijk ingezet dicht bij huis en samen met de gezinnen zelf. Hierbij wordt gewerkt vanuit de gedachte van de transformatiedoelen van de Jeugdwet. Wanneer professionele hulp nodig is, kan dit zo veel als mogelijk is via de partners van het CJG Wassenaar worden uitgevoerd. Indien nodig wordt een jeugdhulpaanbieder ingeschakeld voor specialistische ambulante jeugdhulp (tweede lijn) of voor voorzieningen met verblijf (derde lijn). Persoonsgebonden budget jeugdhulp maakt het mogelijk om nog specifieker in maatwerk te voorzien. Dit budget is een instrument voor ouders om de regie over het gezinsleven te behouden en maakt specifiek maatwerk mogelijk. Dit budget wordt via de Sociale Verzekeringsbank betaald aan de zorgverlener.  

Implementeren innovatieve inkoopstrategie Jeugdhulp
In de regio maken gemeenten afspraken over de wijze waarop de regionaal ingekochte jeugdhulp wordt uitgevoerd en de wijze waarop daarnaar wordt toegeleid in de lokale samenwerkingsverbanden. De afspraken zijn vastgelegd in contracten. Dit geldt zowel voor de uitvoering van hulp, als voor de uitvoering van publieke taken als jeugdbescherming.

In 2019 wordt, op basis de vastgestelde inkoopstrategie jeugdhulp 2020-2024, verder gewerkt aan de lokale uitrol. Dat houdt in dat Wassenaar zich voorbereid op de invoering en overgang naar een resultaatgericht jeugdhulpstelsel. De nieuwe inkoopstrategie resulteert onder andere in betere kostenbeheersing. Hierbij wordt ook aandacht besteed aan monitoring en sturing.