Begroting 2019

P1 Veiligheid

1.1 Crisisbeheersing en brandweer

1.1 Crisisbeheersing en brandweer

Wat gaan we doen?

Hoe doen we dat?

Bij crisisbeheersing ligt het accent op preventie en zelfredzaamheid. We ondersteunen kwetsbare groepen waar het nodig is;

De brandweer anticipeert op de ontwikkelingen van de samenleving (bijvoorbeeld veroudering) en fysieke omgeving (onder andere klimaatverandering). Hierbij gaat het vooral om het beïnvloeden van brandveilig gedrag en het vergroten van het bewustzijn met betrekking tot brandveiligheid bij vooral ouderen en minder zelfredzamen.

Bij de borging van regionale crisisplannen wordt specifiek aandacht besteed aan kwetsbare groepen door middel van maatwerk dat is gebaseerd op de risico’s (zoals deze verwerkt zijn in het Regionaal Risicoprofiel) in het verzorgingsgebied en de vraag van de samenleving.

Toelichting

Tot dit taakveld behoren alle reguliere taken van de brandweer en taken in verband met het beperken en bestrijden van rampen en zware ongevallen:

  • Brandbestrijding;
  • Preventieve maatregelen ten behoeve van de fysieke veiligheid;
  • Rampenbestrijding.

Brandweer
Voor een toelichting op de taken van de brandweer verwijzen wij naar de paragraaf Verbonden Partijen (VRH).

Rampenbestrijding
Gemeenten hebben als onderdeel van het openbaar bestuur een algemene zorgplicht voor hun inwoners. In het bijzonder hebben zij dat tijdens rampen en crises. In de Wet Veiligheidsregio’s is aangegeven welke taken en verantwoordelijkheden brandweer, GHOR (opgeschaalde geneeskundige hulp) en gemeenten hebben. Naast de verschillende hulpverleningsdiensten zijn gemeenten vaak vanaf het eerste moment uitvoerend betrokken bij een ramp of crisis, bijvoorbeeld als het gaat om het opvangen van betrokkenen en het informeren van verwanten. Het geheel van de gemeentelijke rampenbestrijdings- en crisisbeheersingstaken wordt Bevolkingszorg genoemd.
De gemeente Wassenaar maakt onderdeel uit van de veiligheidsregio Haaglanden. Bevolkingszorg wordt door de gemeente, in samenwerking met andere gemeenten en de veiligheidsregio op kwaliteit gebracht en bewaakt.  
Crisisfunctionarissen (zowel bestuurlijk als ambtelijk) binnen de gemeente worden elk jaar opgeleid, getraind en geoefend om uitvoering te geven aan deze  gemeentelijke taak bij een crisis of ramp (preparatie). Hierbij wordt de nadruk gelegd op de basiszorg voor verminderd zelfredzamen en wordt zelfredzaamheid gestimuleerd.