Begroting 2019

P1 Veiligheid

1.2 Openbare orde en veiligheid

1.2 Openbare orde en veiligheid

Wat gaan we doen?

Hoe doen we dat?

Bij de uitvoering van het veiligheidsbeleid investeren in participatie, door  de samenwerking in veiligheidsketen, bewoners, maatschappelijke organisaties te behouden en te bevorderen.

Jaarlijks wordt een werkplan opgesteld voor de handhaving en integrale veiligheid. Hierbij betrekken we de gemeenteraad, de woningcorporaties, de wijk- en buurtverenigingen en andere belangrijke maatschappelijke organisaties;

In Wassenaar is geen plaats voor coffeeshops, bordelen of gokhallen waar het risico op overlast te groot is;

Wij streven naar handhaving van een vodoende bezette politiepost in onze gemeente. Wij onderzoeken de mogelijkheid van pop-up locaties in wijken;

Drank- en drugsmisbruik wordt actief tegengegaan. Het alcoholverbod voor jongeren wordt gehandhaafd;

De overlast van hondenuitlaatservices wordt tegengegaan via de Algemene Plaatselijke Verordening en actieve handhaving;

Handhaving is geen dode letter. Wij breiden de handhaving uit via de inzet van vrijwillige politie en stimuleren buurtpreventieteams met bijdragen van de politie en corporaties. Verder breiden we de gemeentelijke Bijzondere Opsporings Ambtenaren (BOA's) en bijbehorende ondersteuning in 2019 uit met 1,25 FTE en vanaf 2020 met 2,5 FTE.

Toelichting

Integraal Veiligheidsbeleid
De komende periode wordt vooral een accent gelegd op het bevorderen van verschillende vormen van burgerparticipatie, het verder verdiepen van de samenwerking met overige (keten)partners en het concretiseren van de gezamenlijk gedragen doelstellingen en het daarbij invullen van de eigen rol en verantwoordelijkheid.

Veiligheid, Toezicht en handhaving (VTH)
Op grond van deze regelingen zijn het VTH-beleidsplan 2016-2019 en handhavingsuitvoeringsprogramma (HUP) vastgesteld. De gemeente Wassenaar staat voor een veilige, gezonde, duurzame en leefbare omgeving waarin bewoners en bedrijven kunnen rekenen op kwalitatief hoge en transparante dienstverlening.
Door een uitbreiding van het aantal Buitengewone Opsporingsambtenaren (BOA's) wordt ingezet op een extra uitbreiding van de capaciteit aan toezicht en handhaving.