Begroting 2019

P8 Wonen en bouwen

8.1 Ruimtelijke ordening

8.1 Ruimtelijke ordening

Wat gaan we doen?

Hoe doen we dat?

Behoud en versterken van de woon en leefkwaliteit met gebruikmaking van de unieke kwaliteiten van Wassenaar op het gebied van groen, economische kwaliteit, cultuurhistorie, duurzaamheid en leefbaarheid;

Versterken van de ruimtelijke kwaliteit bij het havenkanaal.

Formuleren van een flexibel ruimtelijk kader bij herontwikkelingen;

Ontwikkelingen faciliteren middels postzegelbestemmingsplannen;

Participatie door de initiatiefnemers faciliteren;

Experimenteren met mogelijkheden nieuwe Omgevingswet;

In samenspraak met eigenaren en bewoners werken aan een ontwikkelingsplan voor het Havengebied.

Toelichting

Formuleren van een flexibel ruimtelijk kader bij herontwikkelingen
Om de kwaliteiten van Wassenaar te behouden zullen we inzetten op versterking van de belangrijke waarden. Dit doen we door de kwaliteiten in te zetten ten behoeve van ontwikkeling. Dit houdt in dat we flexibele kaders zullen stellen aan de voorkant in de geest van de Omgevingswet.

Ontwikkelingen faciliteren middels postzegelbestemmingsplannen
Met ingang van 1 juli 2018 is een wetswijziging van kracht waardoor de wettelijk verplichting om bestemmingsplannen om de tien jaar te herzien is komen te vervallen. Dit betekent dat de bestemmingsplannen alleen worden herzien als, vooruitlopend op de nieuwe Omgevingswet, wijziging noodzakelijk is. Om wel ontwikkelingen te kunnen toestaan die passen in de structuurvisie wordt gewerkt met zogenaamde postzegelplannen. Concreet voor 2019 betekent dit dat de bestemmingsplanprocedures worden vervolgd voor het tracé van de RijnlandRoute, het deelgebied Raaphorstlaan en het deelgebied Vinkelaan.

De voorbereidingen voor het Omgevingsplan worden doorgezet. De juridische aspecten van het Omgevingsplan zullen in 2019 in beeld gebracht worden.

Participatie door de initiatiefnemers faciliteren
De komende jaren staan in het teken van invoering van de Omgevingswet. De uitvoering van de wettelijke taken uit de Wet ruimtelijke ordening zullen benaderd worden in de geest van de nieuwe Omgevingswet. Dit houdt in dat participatie meer aan de voorkant zal gaan plaatsvinden en de kaderstelling aan de voorkant meer integraal zal worden opgepakt.

Experimenteren met mogelijkheden nieuwe Omgevingswet
In 2019 zullen de voorbereidingen voor de Omgevingsvisie ook steeds meer vorm krijgen, stapsgewijs worden noodzakelijke stappen worden gezet, zoals bijvoorbeeld het in beeld brengen van beleidswaarden. Dit alles onder de paraplu van het programmaplan zoals dat in programma 0 is beschreven. Ook de uitvoering van de gemeentelijke structuurvisie Landgoed aan Zee zal integraal en participatief worden opgepakt. Uitgangspunt zal zijn flexibel daar waar kan gebruikmakend van de bestaande kwaliteiten teneinde deze te versterken.

In samenspraak met eigenaren en bewoners werken aan een ontwikkelingsplan voor het Havengebied
In het kader van de voorbereiding van de Omgevingswet worden experimenten gedaan zoals de pilot Dorpshaven. Hiervoor wordt een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte, het Omgevingsplan, opgesteld. Burgerparticipatie staat hierbij centraal en het doel is het stimuleren van herontwikkeling van het gebied. De gemeente staat aan de lat voor het herinrichten van de openbare ruimte als aanjager van de herontwikkeling. Gefaseerd zal het ontwerp voor de herinrichting van het openbaar gebied langs het Havenkanaal uitgevoerd worden.